Ga naar de inhoud

Truss- en gridconstructies voor praktijkokalen

Op de afdeling Sound&Vision van ROC Rijn IJssel worden studenten opgeleid tot podium- of evenemententechnicus of audiovisueel specialist in de evenementenbranche. Een opleiding waar veel praktijklessen bij komen kijken, zoals het opbouwen, installeren en afbouwen van voorstellingen, evenementen en AV-producties. Om de studenten ervaring op te laten doen, heeft DO-IT geholpen met het inrichten van de praktijklokalen met truss-constructies en gridconstructies.

De afdeling Sound&Vision van Rijn IJssel is gevestigd in ‘De Witte Villa’ in Arnhem. DO-IT heeft meerdere praktijklokalen op deze locatie voorzien van constructiesystemen voor audiovisuele middelen. Dat houdt in dat er in meerdere lokalen truss-constructies en gridconstructies zijn gemonteerd: constructies van aan elkaar gelaste aluminum buizen, die dienen als ophangsysteem voor bijvoorbeeld verlichting en geluid.

De kneepjes van het vak
Het doel hiervan is dat deze constructies de opzet van een theater of podium nabootsen. Zo kunnen de leerlingen van de opleiding oefenen met de opbouw en uitvoer van alle geluids-, belichtings- en beeldapparatuur en hierdoor de kneepjes van het vak leren.

Overleg met de aannemer
Tijdens deze opdracht vond er nauw contact plaats tussen DO-IT en de aannemer van de nieuwe locatie van Rijn IJssel. Zo’n plafondconstructie weegt immers nogal wat, waardoor het belangrijk is om de juiste belasting te bepalen. Gelukkig heeft Joeri Visser, adviseur PRO-AV bij DO-IT, vaker met dit bijltje gehakt. Nadat alle specificaties gecheckt waren, konden we aan de slag.

Constructies plaatsen
In de praktijklokalen hebben wij takelbare en vaste truss-contructies geleverd, daarnaast is er in de spiegelzaal en in de kleine TV-studio een complete grid-constructie gemonteerd. In het lokaal van Sound&Vision hebben wij een takelbare truss-constructie van 6 meter x 9 meter gemonteerd. De takels zijn via een wandbesturing eenvoudig te bedienen: met één druk op de knop kan de complete constructie naar beneden worden gehaald, waardoor leerlingen lampen en andere audiovisuele middelen aan de constructie kunnen hangen.

In de grote TV-studio hebben we een vaste truss-constructie gemonteerd van 9 meter x 5 meter. Deze constructie werd in het midden voorzien van een oversteek van vier meter voor de frontverlichting en een oversteek van één meter aan de zijkant voor de greenscreens. Je leest het: het gaat hier om flinke constructies.

Tevreden klant
De praktijklokalen worden inmiddels al veelvuldig gebruikt. En de leerlingen? Die hebben al veel praktijkervaring op kunnen doen dankzij deze truss-constructies!

Benieuwd wat wij voor jou kunnen betekenen?

Onze adviseur Joeri helpt je graag!