Ga naar de inhoud

Uitnodigende onderwijsruimtes

Door Rick Veijer – Manager Onderwijsleercentrum (OLC) van het Graafschap College

Als manager is Rick onder andere verantwoordelijk voor het personeel van diverse leercentra in de sectoren Zorg, Welzijn en Sport. Daarnaast is Rick verantwoordelijk voor de implementatie van nieuwe onderwijsconcepten en de bijbehorende aanpassingen en renovaties van de faciliteiten. 

Het onderwijsleercentrum was voor Rick dan ook een doorn in het oog: “Het was een gare, saaie, oude mediatheek en ik wilde de hele ruimte compleet vernieuwen. Het moest een uitnodigende ruimte worden, met uitstraling. Een inspirerende omgeving waar docenten niet alleen frontaal lesgeven, maar de ruimte krijgen om écht samen te werken met de leerlingen.”

Samen met DO-IT bekeek Rick de mogelijkheden. Dat bleek nog best een uitdaging. Zo wilde hij meer flexibele werkplekken, een centrale ruimte waar sprekers goed te verstaan zijn, een scherm dat multi-inzetbaar en dus te verrijden is, en daarnaast moest alles binnen het netwerk aan elkaar verbonden en te besturen zijn. En misschien wel het belangrijkste binnen het onderwijs; hufterproof en gebruiksvriendelijk.

“Ik vind het belangrijk dat een partij aan al deze uitdagingen kan voldoen, zonder dat er een derde of vierde partij bij komt kijken,” zegt Rick. Hij is dan ook bijzonder tevreden over de samenwerking: “DO-IT heeft veel geadviseerd en heeft ons betrokken bij de diverse mogelijkheden. Daardoor ontstond een nauwe samenwerking die zo diepgaand was, dat we alles zelf konden creëren.” Inmiddels heeft Rick een bijzondere plek gecreëerd op het Graafschap College en dat voel je direct zodra je binnenstapt: “Het is een ruimte waar leerlingen de baas zijn. Ze komen hier weer tot hun recht en geven dat zelf ook aan. Het is echt “hun” ruimte. Zelfs op vrijdagmiddag zit het er gewoon helemaal vol.”

“We zijn vooral heel trots”, gaat Rick verder, “en het heeft een heel erg goede uitstraling.” Over de vraag of de oplossingen van DO-IT het onderwijs hebben veranderd is Rick duidelijk: “Het is absoluut verbeterd. Er werden direct na ingebruikname al workshops georganiseerd en projecten opgestart. Het leercentrum wordt veel gebruikt en alle middelen zijn volledig ondersteunend aan de les”.

Op een plek die zo vernieuwend is zijn details cruciaal, geeft Rick met een glimlach toe: “Eén paneel werd in de kleur zwart geleverd terwijl bijna de gehele ruimte wit is. Gelukkig werd dit snel opgelost. The devil is in the details!”

Benieuwd wat wij voor jou kunnen betekenen?

Onze adviseur Joeri helpt je graag!